Ulos kirjautumisessa käytettävät syykoodit voit määritellä Asetukset Valintalistat Ominaisuudet Leimauspäätteen syykoodit -kohdassa. Syykoodi yhdessä työvuoron kanssa määrittelee kuinka päättynyt (esim. ylityö) tai alkava (esim. työmatka) leimataan.
Leimauspäätteen oletussyykoodeja on yhteensä kymmenen (kuvassa näkyvät 10 ensimmäistä, syykoodi 11 on käyttäjän lisäämä). Syykoodit samoin kuin perustyövuoron palkkalajit on kohdistettu Lemonsoftin peruspalkkalajimalliin.
Ulos
Käytä syykoodia kirjautuessasi normaalisti töistä vapaalle työpäivän päätteeksi. Tarvittaessa voit määritellä työvuorolle tuntirajan (esim. 8h), jonka ylimenevät tunnit kirjataan omalle palkkalajilleen (kts. Työvuorot -kappaleesta tarkemmat tiedot).
Ruokailu
Käytä ruokailun syykoodia lähtiessäsi syömään. Normaalisti ruokailu ei kerrytä tuntisaldoja, mutta ruokailu voi sisältyä myös työaikaan, jolloin ruokailupalkkalajina käytetään omaa normaali rahapalkka tyyppistä palkkalajia tai sitä ei leimata työpäivän aikana lainkaan.
Kun palaat takaisin ruokailusta kirjaudu normaalisti sisään, jolloin ruokailu leimataan työvuoron määritysten mukaisesti. Tällöin ohjelma tutkii työvuorolle määritellyn ruokailun pituuden sekä varsinaisen ruokailuleimauksen keston ja tarvittaessa vähentää minimiruokailun alle jäävän osuuden ruokailuvähennyspalkkalajilta. Mikäli ruokailuvähennyspalkkalajia ei ole työvuorolle määritelty ei vähennystä tehdä.
Kun työaikaa kerryttävien leimausten määrä on yli 6 h ja henkilö kirjautuu leimauspäätteellä sisään tai ulos tutkitaan onko ruokailumäärityksiä tehty sekä onko ruokailua leimattu. Mikäli ruokailu on määritelty pakolliseksi ja sitä ei ole leimattu tekee ohjelma ruokailuvähennyksen (ruokailuasetuksista voit lukea lisää Työvuorot -kappaleesta).
Ylityöltä ohjelma vähentää leimaamattoman ruokailun suoraan ylityökirjauksesta.
Myös liian pitkän ruokailun voit haluttaessa määritellä kirjautuvaksi erilliselle palkkalajilleen etenkin silloin, kun ruokailu sisältyy työaikaan. Määrittelyn voit tehdä Toimintokeskuksen asetukset -kappaleessa kerrottujen LUNCH_MAX ja LUNCH_ABS -asetusten avulla.
Työmatka
Kun kirjaudut Työmatka -syykoodilla ulos, leimaa ohjelma automaattisesti aikavälin työvuoron asetusten mukaisesti määrittelemällesi aikapalkkalajille. Samalla periaatteella toimii myös Työ tänään, mutta tällöin ohjelma tekee leimauksen työvuoron loppuun vain kyseisen päivän osalta.
Vaihtoehtona on poistaa syykoodilta Leimaa heti -optio, jolloin leimaukset tehdään vasta työntekijän kirjautuessa seuraavan kerran leimauspäättelle. Lue lisää option käytöstä Leimaa heti -kohdasta.
Loma
Käytä syykoodia lähtiessäsi loman viettoon. Syykoodi toimii samalla periaatteella kuin Työmatka, erona on Loma -syykoodilla käytettävä oma palkkalaji. Ulos kirjautuessasi syykoodi leimaa haluamallesi palkkalajille työvuoron mukaiset kokonaiset lomapäivät. Huomaa, että lomaleimaukset tehdään vain työpäiviltä, ellet ole määritellyt työvuoron taakse optiota ”Kirjaa lauantai lomapäiväksi loman yhteydessä”.
Mikäli loma-syykoodilla on lisäoptio ”Leimaa heti” ja halutaan, että ohjelma lisää lomaleimauksen myös lauantaille, täytyy käyttäjän antaa paluuajaksi joko sunnuntai (kellonajalla ei väliä) tai maanantain työvuoron alku.
Sairasloma
Käytä syykoodia lähtiessäsi sairaslomalle. Syykoodi toimii samalla periaatteella kuin Työmatka, erona on Sairasloma -syykoodilla käytettävä oma palkkalaji. Sairasloma -syykoodin Leimaa heti -option käyttöä kannattaa harkita, koska sairasloman paluuajankohta saattaa pitkittyä, eikä uloskirjautumishetkellä sairasloman pituus ole välttämättä edes tiedossa.
Yksityinen meno
Yksityinen meno on palkaton tapahtuma, jolle ei leimaustapahtumaa normaalisti muodosteta. Yksityinen meno ei täten kerrytä työssäoloaikaa.
Arkipyhä
Käytä syykoodia, kun tuleva työpäivä on arkipyhä, ellei käytössänne ole arkipyhäkalenteria. Syykoodi toimii samalla periaatteella kuin Työmatka, erona on Arkipyhä -syykoodilla käytettävä oma palkkalaji. Lue tarkemmin ohjeen kohdasta Arkipyhät ja leimauspääte.
Työmatka tänään
Lue kohta Työmatka.
Työajan lyhennys (pekkanen)
Käytä syykoodia, kun lähdet viettämään pekkasvapaata. Syykoodi toimii samalla periaatteella kuin Työmatka, erona on Työajan lyhennys -syykoodilla käytettävä oma palkkalaji. Syykoodilla on työmatkan tapaan Työ -optio käytössä. Voit myös lisätä oman syykoodin ”puolipekkaselle”, jolla voit käyttää Työ tänään -optiota.
Ylityö
Ylityö -syykoodia käyttäessäsi tulee työvuorolle olla määritelty tuntimäärien rajat (ei kellonaikoja) ja palkkalajit. Määrittele myös syykoodin numero (tässä tapauksessa 10) ylityö –määrityksille työvuon asetuksiin.
Työvuoron perustiedot
Tuntimäärään perustuvat palkkalajiasetukset
Työvuoron oletusasetuksilla työtunnit menevät aikapalkkalajille (1 Tuntipalkka). Mikäli tunteja kertyy yli kahdeksan ja henkilö kirjautuu leimauspäätteeltä ulos Ylityö-syykoodilla, tutkii ohjelma tuntirajat ja pilkkoo leimauksen automaattisesti normaaliin tuntipalkkaan sekä ylityön perusosiin. Perusosille voit määritellä palkkojen luontia varten lisien ketjutukset. Huomaa että tuntimääritys on aina työtuntitarpeen mukaan, eli esim. jos päivän työaika on 8-16, mutta työtuntitarve 7,5h (ruokailu vähennetään työajasta), määritellään Tunnit –kohtaan ylläolevan esimerkin mukaan 7:30 ja 9:30.
Työterveys
Lue kohta Sairasloma.