Pääsääntöisesti lomautettuna olo kerryttää työntekijälle vuosilomaa 30 työpäivää kerrallaan. Käytännössä tämä tarkoittaa, että mikäli lomautus kestää enintään 30 työpäivää, sillä ei ole vaikutusta vuosiloman kertymiseen. Tarkista kuitenkin aina lomautuksen vaikutus lomalaskentaan käytössänne olevalta työehtosopimukselta.
Siltä ajalta, minkä lomautus kerryttää palkansaajalle vuosilomaa, täytyy kirjata kuitenkin palkka, jotta ohjelma osaa laskea lomakertymän oikein.
Perusta Asetukset | Palkkalajit uusi laskennallinen palkkalaji, esim. Lomautus. Mikäli käytössänne on tulorekisterin poissaolojen raportointi, lisää palkkalajin Tulorekisteri-välilehdelle Poissaolon syy -kohtaan 16 Lomautus. Huomaathan, että poissaolojen raportoinnin käyttöönottamiseksi tulee toimintokeskuksen IR_USE_ABSENCES -asetus olla arvolla 1, lue tarkemmin poissaoloista ohjeen kohdasta Poissaolot.
Kuva: Lomautus palkkalaji
Kirjaa henkilölle palkka käyttäen luomaasi Lomautus-palkkalajia. Tässä esimerkissä henkilö on lomautettuna ajalla 1.4.2020-30.6.2020, jolloin tämä tieto tulee lisätä ansaintakauden alkupvm ja loppupvm -kenttiin (kun poissaolo on tarkoitus raportoida tulorekisteriin). Työpäiviä on tässä tapauksessa huhtikuun aikana 20, jolloin ko. kuukaudelta palkansaajalle kertyy vielä vuosilomaa.
Huomaathan myös merkitä palkka manuaalisesti maksetuksi Palkan tilojen muutosajo -toiminnolla, jotta ohjelma muodostaa palkasta tulorekisterin palkkailmoituksen ja voit lähettää sen normaalisti tulorekisteriin (jos poissaolojen raportointi on käytössä).
Kuva: Lomautuksen kirjaaminen palkanlaskentaan
Koska lomautus jatkuu tässä tapauksessa yli 30 työpäivää (kesäkuun loppuun), ei touko-/kesäkuulle ole pakko kirjata palkkaa. Mikäli kuitenkin haluat kirjata ko. palkat, huomaathan niiden osalta nollata työpäivät, jolloin ohjelma ei huomioi niitä lomapäivien laskennassa.