Lemonsoftin arvonlisäverolaskenta

 

Lemonsoft – kuten suurin osa toiminnanohjausjärjestelmistä – laskee arvonlisäveron jokaiselta laskuriviltä. Yksittäinen laskurivi (osto tai myynti) sisältää kirjanpitotilin lisäksi kustannuspaikan sekä mahdollisesti projektin ja projektivaiheen. Tämä tieto voi olla teoriassa jokaisella laskurivillä erilainen ja tällöin yhdestä myyntilaskusta voi tulla useita kirjanpidollisia tiliöintejä. Myös arvonlisäverokantoja voi olla useita.

Lemonsoft laskee rivin verottoman ja verollisen summan sekä arvonlisäveron määrän kahdella desimaalilla. Rivin yhteensä summa on siten myös laskettu tietokantaan saakka kahden desimaalin tarkkuudella. Rivillä oleva yksikköhinta voi kuitenkin sisältää enemmän desimaaleja.

Mikäli lasku sisältää vain yhtä verokantaa, saattaa laskun loppusummasta suoraan laskettava arvonlisävero heittää ohjelman laskemasta rivisummista koostuvasta arvonlisäverosta.

 

Esimerkki:

Laskun rivit ovat verokantaa 23%.

 

Laskun loppusumma on 149,33 (veroton summa 121,40). Jos tästä summasta lasketaan alv 23% mukaan, saadaan verottomasta summasta laskettuna alv:ksi 27,922 ja verollisesta hinnasta laskien 27,9235. Eli pyöristettynä saadaan veroksi 27,92. Heittoa tulee siis yksi sentti.

Mikäli laskurivejä on satoja, ja luvut sattuvat sopivasti pyöristymään samaan suuntaan, voi ero olla kymmeniäkin senttejä.

Ajatellaanpa asiaa kuukausitasolla. Jos lasket kaikkien saapuneiden ostolaskujen alv:t manuaalisesti yhteen ja vertaat summaa ostolaskujen kuukausiloppusummasta laskettavaan summaan, tuskin pääset samaan lopputulokseen.

 

Onko asialla merkitystä arvonlisäverolaskelmissa?

 

Lukujen mekaanisessa muuntamisessa tulee aina pyöristyseroja, mikä on hyväksyttävää. Arvonlisäveroilmoitukset lasketaan kuukausitasolla ohjelmallisesti ja maksetaan verohallinnolle. Maksettava summa tuskin koskaan täsmää sentilleen saapuneisiin ostolaskumerkintöihin nähden.