Keräily (tuotanto)

 

Tuotannon keräily on toiminto, jonka avulla pysyt kohdistamaan materiaalin yksittäiseen tuotantotyöhön. Keräilyn avulla voit myös varata jo ennakkoon käyttöösi tuotantotyöhön kohdistetun materiaalin. Käytännön esimerkkitilanne voisi olla se, että työntekijä hakee varastosta työpistelleen tavarat, jotka tulevat kulumaan työhön. Keräilyn avulla varastosta saa varattua materiaalit, vaikka ne eivät olekaan vielä itse tuotteen valmistukseen kuluneet.

Keräilyn avulla pystyt myös määrittämään tarkemmin materiaalin kulutuksen työlle. Esimerkiksi tilanteessa, jossa tehdään neliön palaan pyöreitä reikiä ohjelma antaa osiin kulutetun materiaalin, vaikka työhön kuluukin myös loppu levystä, joka menee roskikseen.

Tuotannon keräily vaikuttaa varastotapahtumiin ohittamalla varastotapahtumassa laskennallisen määrän.

Työnumeron materiaalikeräily voidaan hoitaa Tuotanto Keräily -valikon kautta. Toiminto aukeaa myös tuotantolistalta Tiedosto-valikosta Keräily-toiminto.

 

 

Toiminta tapahtuu seuraavasti. Kirjoita työnumero kenttään ja paina Enter. Kursori siirtyy automaattisesti tuotekoodi-kenttään. Kirjoita keräämäsi tuotekoodi ja paina Enter. Ohjelma ehdottaa automaattisesti oikeaa määrää. Muuta määrä ja paina Enter -painikkeella tai hyväksy ohjelman ehdottama määrä painamalla Enter. Ohjelma hyppää takaisin tuotekoodikenttään, jolloin voit antaa uuden koodin kerättäväksi. Toista tätä rutiinia, kunnes kaikki tuotteet on kerätty. Tämän jälkeen tarkasta alla oleva lista ja hyväksy keräily painamalla tallenna ja sulje. Voit poistua keräilystä hyväksymättä painamalla sulje, jolloin mitään ei tallennu.

 

Huomaa! Kun kirjaat uuden nimikkeen työnumerolle, jota ei vielä ole rakenteessa haetaan nimikkeen varastopaikka nimikkeen oletusvarastopaikan perusteella. On siis tärkeää, että nimikkeille on oletusvarasto merkittynä, jotta nimikkeet vähentyvät oikeista varastoista.

 

Esimerkki keräilytilanne:

 

Kuvassa on lisätty tuotantoon puolivalmiste 1 valmistettavaksi (työnumero 1100).

 

Tuotannon keräily ikkunaan annat työnumeron, jonka jälkeen paina Enter. Seuraavaksi syötä keräilemäsi tuotekoodi ja paina Enter. Tämän jälkeen ohjelma ehdottaakin sinulle rakenteeseen annettua määrää. Voit kuitenkin vaihtaa tässä kohtaa oikeasti työlle kuluvan määrän Määrä-kohtaan.

Esimerkkitilanteessa RA1:lle on annettu ehdotetun 10 sijaan määräksi 11 ja RA2:lle ehdotetun 10 sijaan määräksi 8. Kokonaismäärä -kenttään lukumäärä vaihtuu, vain mikäli keräilyssä on annettu suurempi luku kuin mikä rakenteen ehdotuksesta tuli. Kerätty yhteensä kentässä näkyy todellinen kerätty määrä ja Puuttuu-kentässä näkyy määrä, joka jäi rakenteessa ehdotetun alle.

 

Käytettäessä keräilyä kannattaa yleensä aktivoida toimintokeskuksen asetus FORCE_READY_WIZARD, jolla voidaan pakottaa kaikki työn valmistuskirjauksessa olevat välilehdet läpikäytäviksi, jolloin käyttäjälle näkyy pakostakin myös Osakulutus -välilehti.

Kun työtä sitten kirjataan valmiiksi, voi Osakulutus -välilehdellä vielä muuttaa materiaaliottojen määriin.

 

 

Kun valmistus on tehty loppuun voi varastotapahtumia tarkastella esimerkiksi Varastoraportit Varastopäiväkirja raportilta Varastopäiväkirja työnumeroittain, jossa pystyt hakea tapahtumat työnumeron perusteella.

 

Vihreällä merkittyä puolivalmistetta PV1, siis valmistui 10 kpl varastoon ja valmistukseen kului raaka-ainetta 1 (RA1) 11 varastoyksikköä ja raaka-ainetta 2 (RA2) 8 varastoyksikköä.

 

Mikäli varastokeräilyssä on kerätty esimerkiksi 4 kpl osaa työvaiheelle kuluvaksi ja niitä kuluukin vain kaksi ja valmistuskirjauksen osakulutuksessa määräksi merkitään tuo 2 kpl, kuluu työvaiheelle silti keräilyssä ”korvamerkattu” 4kpl (ja tämä jää näkyviin myös varastotapahtumalle). Tilanteessa, jossa keräilyä on käytetty, tulee tämä käyttämättä jäänyt 2 kpl sitten palauttaa varastoon normaalisti tulouttamalla. Tulo-tapahtumalle kannattaa kirjata selitteeksi työnumero jolta materiaali palautuu.