Esimerkkinä palkkalajin 77 eli ulosmittauksen á-hinta, jossa tiettyjen ehtojen toteutuessa kirjataan palkasta ulosmittaus muuna vähennyksenä. Palkkalaji tulee kirjata palkalle vasta viimeisenä, jolloin ulosmittaus lasketaan oikeasta nettopalkasta. Mikäli teet palkalle muutoksia ulosmittaus-palkkalajin syöttämisen jälkeen tulee palkkalaji syöttää uudelleen.
Palkalla tai muulla tulolla tarkoitetaan ulosmittauksessa nettopalkkaa tai -tuloa eli sitä määrää, joka jää jäljelle, kun veron ennakonpidätys ja sitä vastaavat muut pidätykset on tehty (kaava VA+EP+LS).
Muista kirjata henkilön ulosmittauksen työsuojaosuus apulukuun/muuttujaan N3.
Ulosmittauksessa käytetään seuraavia ehtoja (Palkkakohtainen):
JOS VA+EP+LS <= N3: 0;
(VA+EP+LS > N3*4) JA (((4*N3/3)+((VA+EP+LS-(4*N3))*(4/5)))*2<= VA+EP+LS): (4*N3/3)+((VA+EP+LS-(4*N3))*(4/5));
(VA+EP+LS > N3*4): 1/2*(VA+EP+LS);
(VA+EP+LS > N3*2): 1/3*(VA+EP+LS);
(VA+EP+LS > N3) JA (2/3*(VA+EP+LS-N3)<=((VA+EP+LS)/2)): 2/3*(VA+EP+LS-N3);
1=1:((VA+EP+LS)/2);
Huom! Vaikka yllä esitetään kaavan ehdot selkeyden vuoksi omina riveinään – kaava ei oikeasti saa kuitenkaan sisältää rivinvaihtoja. Voit käyttää kaavassa välilyöntejä, jolloin kaava on luettavammassa muodossa. Voit käyttää myös jokaisen puolipisteen jälkeen JOS –sanaa, mikäli se helpottaa kaavan luettavuutta (JOS –sana on pakollinen vain kaavarakenteen alussa!).
Rivi 1: Jos palkka on pienempi kuin suojaosuus, siitä ei ulosmitata mitään.
Rivi 2: Jos palkka on suurempi kuin neljä kertaa suojaosuus ja pienempi tai yhtä suuri kuin kaksi kertaa yksi kolmasosa neljä kertaa velallisen suojaosuuden määrää vastaavasta palkanosasta lisättynä neljä viidesosaa sen ylittävästä palkanosasta, ulosmitataan 1/3 neljä kertaa velallisen suojaosuuden määrää vastaavasta palkanosasta ja lisäksi 4/5 sen ylittävästä palkanosasta.
Rivi 3: Jos palkka on suurempi kuin neljä kertaa suojaosuus, ulosmitataan palkasta puolet.
Rivi 4: Jos palkka ylittää kaksi kertaa suojaosuuden, ulosmitataan palkasta kaksi kolmasosaa.
Rivi 5: Jos palkka ylittää suojaosuuden, ulosmitataan suojaosuuden ylittävästä palkasta kaksi kolmasosaa.
Rivi 6: Viimeinen ehto tutkii, että palkasta voidaan ulosmitata korkeintaan puolet.
Alla vielä sama kaava ilman rivinvaihtoja, josta voit tarvittaessa kopioida palkkalajille:
JOS VA+EP+LS <= N3: 0;(VA+EP+LS > N3*4) JA (((4*N3/3)+((VA+EP+LS-(4*N3))*(4/5)))*2<= VA+EP+LS): (4*N3/3)+((VA+EP+LS-(4*N3))*(4/5));(VA+EP+LS > N3*4): 1/2*(VA+EP+LS);(VA+EP+LS > N3*2): 1/3*(VA+EP+LS);(VA+EP+LS > N3) JA (2/3*(VA+EP+LS-N3)<=((VA+EP+LS)/2)): 2/3*(VA+EP+LS-N3);1=1:((VA+EP+LS)/2);
Mikäli haluat käyttää työpäiväkohtaista suojaosuutta voit muuttaa henkilön N3-apulukuun yhtä työpäivää vastaavan suojaosuuden summan. Jos palkkajaksona on kalenterikuukausi, huomaa tällöin laittaa palkalle veropäiviksi 30. Veropäivien määrän voit myös asettaa vakioksi kohdassa Asetukset Palkanlaskennan asetukset Palkkajaksot.
Muuta tämän jälkeen myös ulosmittaus kaavaa siten, että N3 suojaosuus kerrotaan palkan veropäivillä. Alla olevassa esimerkissä palkan veropäivät kertovat aina varsinaisten työpäivien määrän. Työpäiviin voi vaikuttaa myös palkkatapahtumat tai tieto voi tulla suoraan palkkatapahtumilta. Alla valmis työpäiväkohtainen kaava.
JOS VA+EP+LS <= N3*VP: 0;(VA+EP+LS > N3*VP*4) JA (((4*N3*VP/3)+((VA+EP+LS-(4*N3*VP))*(4/5)))*2<= VA+EP+LS): (4*N3*VP/3)+((VA+EP+LS-(4*N3*VP))*(4/5));(VA+EP+LS > N3*VP*4): 1/2*(VA+EP+LS);(VA+EP+LS > N3*VP*2) JA (1/3*(VA+EP+LS)<=((VA+EP+LS)/2)): 1/3*(VA+EP+LS);VA+EP+LS > N3*VP JA (2/3*(VA+EP+LS-N3*VP)<=((VA+EP+LS)/2)): 2/3*(VA+EP+LS-N3*VP);1=1:((VA+EP+LS)/2);
Kaavan rakentaminen lyhyesti
- Kaavarakenne alkaa aina JOS –sanalla.
- Ohjelma tutkii ehto kerrallaan, kunnes löytää ehdon joka on tosi.
- Jokainen ehto:summa erotellaan ; eli puolipisteellä.
- Yksi ehto:summa tieto päättyy aina ; puolipisteeseen.
- Ehto ja summa erotellaan aina : kaksoispisteellä.
- Ehdoissa voit käyttää JA/AND sekä TAI/OR määreitä
Mikäli haluat määritellä kaavaan maksimisumman, joka halutaan palkasta ulosmitata per kuukausi, perusta ensin maksimisummaa varten uusi apuluku kohtaan Asetukset Palkanlaskennan asetukset Apuluvut. Tämän jälkeen määrittele ulosoton maksimisumma henkilölle perustamaasi apulukuun. Huomaa, että henkilö täytyy olla kuukausipalkkalainen (tai muuten kerran kuussa maksettava palkka) jotta voit käyttää maksimisumma –kaavaa.
Tämän jälkeen lisää ulosoton kappalekaavaan jokaisen ehdon tutkintaan JA (EHDON SUMMAN LASKENTAKAAVA) <=APULUKUX
Eli esimerkiksi vakiopalkkalajin 77 Ulosmittaus kaava menisi silloin näin: (APULUKUX pitää korvata sillä apuluvulla, johon tuo maksimisumma/kk on merkitty)
JOS VA+EP+LS <= N3: 0;(VA+EP+LS > N3*4) JA ((4*N3/3)+((VA+EP+LS-(4*N3))*(4/5))*2<= VA+EP+LS) JA ((4*N3/3)+((VA+EP+LS-(4*N3))*(4/5))*2<= APULUKUX): (4*N3/3)+((VA+EP+LS-(4*N3))*(4/5));(VA+EP+LS > N3*4) JA (1/2*(VA+EP+LS)<= APULUKUX): 1/2*(VA+EP+LS);(VA+EP+LS > N3*2) JA (1/3*(VA+EP+LS)<= APULUKUX): 1/3*(VA+EP+LS);VA+EP+LS > N3 JA (2/3*(VA+EP+LS-N3)<= APULUKUX): 2/3*(VA+EP+LS-N3); 1=1:APULUKUX;
Lisätietoja ulosotosta löydät mm. www.oikeus.fi –sivustolta.