Yksiköt-välilehti

 

Perusta tarvitsemasi yksiköt Asetukset Valintalistat Yleisimmät asetukset Varastoyksiköt -listaan. Kun perustat uuden nimikkeen, nimikkeelle tulevat automaattisesti ne yksiköt, joille valitset Varastoyksiköt -listalla Uudelle tuotteelle –valinnan (normaalisti vain yhdellä yksiköllä on Uudelle tuotteelle –valinta).

Lisää yksiköt Suomeksi ja lisää tarvittaessa yksikkökohtaiset kielikäännökset, jos myyt ulkomaille ja haluat että yksikkö kääntyy valitsemallesi kielelle.

 


Kuva: Lisää perustamillesi tarvittaessa myös kielikäännökset ja yleensä vain yhdelle yksikölle Uudelle tuotteelle –valinta.

 


Kuva: Kun lisäät yksikön nimikkeelle Yksiköt-välilehdellä, käytä ainoastaan valintalistalle lisäämiäsi yksiköitä ja kielikäännösten takia samalla kirjainkoolla jolla olet ne valintalistaan lisännyt.

 

Useimmiten myydään, ostetaan ja seurataan varastoa yhdessä ja samassa yksikössä. Jos nimikkeellä on vain yksi yksikkö, valitse Hinta-, Varasto-, Myynti ja Ostoyksikkö Käyttö-valinnat, näin nimikkeelle tulee aina oikein. Yksikölle voit valita oletusmäärän myyntiin, ostoon ja tuotantoon siirtämiseen.

 

Huomaa! Oletusmäärän lukujen lisääminen vaatii myös Käyttö-yksikön valitsemisen. Eli jos muutat Oletusmäärä ostot –luvun, valitse myös Käyttö-yksiköistä Ostoyksikkö-valinta.

 


Kuva: Ltk-yksikkö on 500 varastoyksikköä ja myynnin oletusmäärä 10, oston oletusmäärä 20.

 

Yksikkömuunnos

 

Voit määritellä nimikkeille myös eri yksiköitä ostoon, myyntiin ja varastointiin (esimerkiksi ostetaan kiloissa, mutta seurataan ja käytetään neliöissä).

Näiden yksiköiden kohdalla määrität mm. montako varastoyksikköä ne vastaavat (oman yksikkönsä Varastoyksiköitä -kentässä). Lisäksi voit määrittää useita muitakin tietoja yksikkökohtaisesti.

 

 

Lue myös:
- Yksikön vaihto riville (Myyntitilausten käsittely)
- Yksikön vaihto riville (Ostotilaukset)

 

Varaston päivittyminen

Varastokirjauksissa voit antaa määrän missä tahansa niistä yksiköistä, jotka on määritelty ko. nimikkeelle nimikerekisterissä (oletuksena on varastoyksikkö).

Kun ohjelma päivittää tulossa-, menossa- tai varastosaldoa, niin ohjelma muuttaa syöttämäsi määrä varastoyksiköiksi (mikäli antamallesi yksikölle on määritelty varastoyksiköiden määrä).

 

Hintayksikkö

Hintayksikköä käytetään hinnat per -käsittelyssä. Katso esimerkkihinnat per käsittelystä seuraavasta ohjeosioista.

 

Myyntiyksikkö

Ohjelma ehdottaa myyntiyksikköä tarjouksille, myyntitilauksille ja laskulle. Myyntiyksikkö on se yksikkö, jolla on Myyntiyksikkö-valinta.

 

Ostoyksikkö

Ohjelma ehdottaa ostoyksikköä ostotilauksille. Ostoyksikkö on se, yksikkö, jolla on Ostoyksikkö-valinta.

Toinen paljous

Intrastat-tilastoraporttiin tuleva yksikkö. Lue ohjeesta hakusanalla intrastat.

 

Välilehden tiedot:

 

Kenttä

Selite

Yksikkö

Tuotteen yksikkö (Suositus 3-merkkiä, raporttien takia)

Bruttopaino

Tuotteen paino yhtä varastoyksikköä kohden.

Nimikkeen tallennushetkellä, niille yksiköille joilla ei ole bruttopainoa, ohjelma laskee bruttopaino varastoyksiköllä olevan bruttopainon mukaan, jos se on annettuna. Yksikkökohtainen Bruttopaino-arvo lasketaan siis Varastoyksikön paino * yksikön varastoyksiköiden määrä.

Pakkauksen paino

Pakkauksen paino.

Tilavuus

Yksikön tilavuus, 6 desimaalia nimikerekisterissä.

Kollit

Yksikön kollimäärä, 6 desimaalia nimikerekisterissä.

Varastoyksiköitä

Montaako varastoyksikköä yksikkö vastaa. Normaalisti Kpl on yksi kappale tai vaikka kenkäpari, Ltk on niin paljon kun laatikossa on myytävää yksikköä.

Toimintokeskuksen STOCK_DECIMALS-asetuksella määrittelet, montako desimaalia ohjelma näyttää Varastoyksiköitä-kentässä. Voit asettaa arvoksi 0,1,2,3 tai 4.
Vinkki! Muokkaa Lista-välilehden tyylitiedostoon vastaava määrä desimaaleja Varastomäärä-sarakkeeseen. Lue lisää tyylitiedoston desimaalimäärän muokkauksesta ohjeesta Desimaalit.

Hinnat per

Nimikkeelle voidaan määritellä hintayksikkö, jonka avulla määritellään, miten hinta suhteutetaan yksiköihin. Myyntitilausriville hinnat haetaan yksikön mukaan hinnat per.

Paketin koodi

Yksikön (paketin) koodi, jolla voidaan hakea tuote + yksikkö.

Tarkoitettu käytettäväksi Paketin koodi –kentän alapuolella olevien Hinta- ja Alennus%–lukujen kanssa.

Huomaa!

Paketin koodi on eri asia kuin pakettikoodi, Paketin koodi liittyy yksikön käsittelyyn kun muodistetaan tilauksia, pakettikoodi liittyy tuoterakenteeseen.

Hinta

Yksikön hinta.

Toimii parhaiten yksiköllä olevan Paketin koodi –kentässä olevan koodin kanssa.

Tämä hinta on voimakkaampi kuin Ohjehinta-arvo jos hintayksiköllä tai ainoalla tai ensimmäisellä myyntiyksiköllä. Jos haet nimikkeen tarjous-/tilaus-/laskuriville Paketin koodi –kentässä olevalla arvolla, ohjelma hakee Hinta- ja Ale2-arvot Paketti koodi –kentän alapuolella olevista Hinta- ja Alennus%-kentistä.

Alennus%

Yksikön lisäalennus.

Toimii parhaiten yksiköllä olevan Paketin koodi –koodin kanssa.

Käytetään ns. täyspakkausalennuksena tilausrivin Ale2%-kenttään. Ohjelma hakee yksiköllä olevan Alennus%-arvon, jos hintayksiköllä tai ainoalla tai ensimmäisellä myyntiyksiköllä. Jos haet nimikkeen tarjous-/tilaus-/laskuriville Paketin koodi –tekstillä, ohjelma hakee Hinta- ja Ale2-arvot Paketti koodi –kentän alapuolella olevista Hinta- ja Alennus%-kentistä.

Käyttö

Käyttö kertoo yksikön käyttötarkoituksen.

Hintayksikkö: myyntihinnat on kerrottu tätä yksikköä vasten

Varastoyksikkö: varastomäärät ovat tässä yksikössä (ainoastaan yksi yksikkö voi olla varastoyksikkönä)

Myyntiyksikkö: tätä ehdotetaan myyntiyksiköksi (aakkosjärjestyksessä)

Ostoyksikkö: tätä ehdotetaan ostoyksiköksi (aakkosjärjestyksessä)

Käsittelykustannus

Käsittelykustannus-valinnalla voit kasvattaa nimikkeen nettohintaa.

Oletusmäärä

Oletusmäärää ehdotetaan tarjous-, tilausriville.

Oletusmäärä ostot

Oletusmäärää ehdotetaan ostotilauksella ja ostotyökaluun.

Oletusmäärä tuotanto

Oletusmäärää ehdotetaan suoraan tuotantoon siirrossa.

Toinen paljous

Intrastat Toinen paljous –yksikön kerroin. Lue lisää hakusanalla intrastat.

 

Esimerkki Paketin koodin käyttämisestä hinnoittelussa.