Valmistuskirjaus (tuotanto)

 

Valmis-toiminto

 

Voit kirjata työn valmiiksi Tuotannon työjono- tai Tuotantolista-näytöstä Valmis-toiminnolla. Valmistus kysyy ensimmäisenä Tekijä-tiedon. Valitse tekijä listasta tai lue Tekijä­-kenttään RF-ID tunniste. Toimintokeskuksen asetusten mukaan voit antaa Tekijä-tietoon myös henkilönumeron. Ohjelma näyttää listassa muut henkilöt (henkilönumerot) jotka työskentelevät vaiheella samaan aikaan.

Työjono­-näytön voit avata myös Leimauspääte-näytöstä. Lue lisää hakusanalla SHOW_WORKLIST.

 

Huomaa!
Kun olet vapauttanut työn tuotantoon valmistettavaksi ei kannata pitää Tuoterakenne- tai Valmistuskirjaus-näyttöjä turhaan auki, koska ne lukitsevat työn muokkauksen sinulle. Työn valmistaminen tai muokkaaminen usealta työasemalta samaan aikaan saattaa aiheuttaa tietojen katoamista.

 

Ohjelma ei estä, mutta huomauttaa, jos se huomaa että usealta työasemalta yritetään samaa työtä leimata (tai muokata) samaan aikaan. Jos jollain toisella käyttäjällä on avattuna työnumeron joku vaihe ja yrität Leimauspääte-, Tuotannon työjono - tai Tuotantolista-näytöstä aloittaa, keskeyttää tai valmistaa työvaihetta, tai avata Työn tiedot –näytöstä Tuoterakenne-näyttöä, ohjelma ilmoittaa:

Työvaihe on avoinna käyttäjällä:

esala 29.5.2019 10.40.19

Haluatko silti ottaa kohteen muokkaukseen?

 


Kuva: Ei-vaihtoehto on valittuna oletuksena ja jos käyttäjä huomautuksesta huolimatta valitsee Kyllä­-valinnan, ohjelma kirjoittaa huomautuksen työvaiheen tapahtumiin ja hallintakeskuksen Historia-välilehden Kohteen tapahtumat -listaan tapahtuman.

 


Kuva: työvaiheen tapahtumissa Kohteen tapahtumat -listaan tapahtuman jos työtä on muokattu useasta näytöstä samaan aikaan.

 


Kuva: Alaosan lista on tyhjä, mikäli työlle ei ole kirjattu Aloita –leimausta. Tekijä-arvoksi on lisätty henkilönumero 11.

 

Lue henkilö RF-ID:stä, kirjoita henkilönumero Tekijä-kenttään tai valitse henkilön aloitusleimauslistasta ja Valitse-toiminto.

 

 

Mikäli työlle on vain yksi aloitusleimaus, ohjelma ei kysy tekijää. Kun tekijä on selvillä, esittää ohjelma Valmistuskirjaus-näyttöön.

 

Aika-kenttään ohjelma lisää kuluvan päivämäärän ja kellonajan.

 

Määrä-arvoksi ohjelma ehdottaa oletuksena työn jäljellä olevaa määrää (voit muuttaa Määrä-ehdotusta AMOUNT_SUGGESTION-asetuksella). Mikäli kirjaat vain aikaa, niin aseta määräksi valmistunut määrä (tai valmiusaste, esim 0,5 jos noin puolet on tehty). Kun annat Määrä-arvon, ohjelma täyttää Työ tuli valmiiksi -valinnan mikäli määrä tulee täyteen tai ylittyy. Jos valmistat vajaalla määrällä tai poistat Työ tuli valmiiksi -valinnan, niin työ jää Kesken-tilaan.

 

Asetus-valinnan oletusarvoa ohjaa SETTING_COST-Asetus. Lue lisää hakusanalla SETTING_COST.

 

Oletusarvoisesti ohjelma hyväksyy valmistusmäärässä 10% eron. Jos antamasi määrä poikkeaa työn jäljellä olevasta määrästä enemmän, ohjelma pyytää varmistuksen. Voit muuttaa tätä oletusarvoa toimintokeskuksen AMOUNT_DIFFERENCE-asetuksella.



Kuva: Mikäli yhdellä tuotantotyöllä on yleensä valmistettavana määränä kymmeniä tai satoja, AMOUNT_DIFFERENCE-arvona kannattaa olla noin 10%. Mikäli valmistettava määrä on yleensä 1-2, niin AMOUNT_DIFFERENCE-arvona kannattaa olla 100% ettei huomautus tule käyttäjälle liian usein (ja sitä kautta menettää merkityksensä).

 

Määrä-kentän oikealla puolella olevat luvut kertovat montako on jo tehty / tuotannosta tilattu määrä. Esimerkiksi 3,00/7,00 valmistettu kolme seitsemästä.

Mikäli aloituskirjaus oli tehty, ohjelma ehdottaa aikojen välistä erotusta Työaika-arvoksi. Voit kuitenkin myös syöttää käytetyn työajan.

Valmistuvan tuotteen varastopaikka
VP
-arvoksi (varastopaikka) ohjelma ehdottaa tuoterakenteella olevaa varastopaikkaa. Voit vaihtaa varastopaikkaa ja hyllypaikkaa työn viimeisessä vaihteessa.

 


Kuva: Vain tyhjät hyllyt -valinnalla ohjelma näyttää Hylly-valintalistalla ainoastaan hyllyt, joilla ei ole mitään tuotetta (saldo 0 tai negatiivinen)

Huomaa!
Jos valmistat eränumerotuotteita ja valmistat yhdestä työnumerosta vähä kerralla, niin Vain tyhjät hyllyt -valinnalla ohjelma ei ehdota erien yhdistämistä (koska ne menevät eri hyllyille).

 

Materiaalien varastopaikka
Lue rakenteen materiaalien varastopaikasta hakusanalla Varastopaikka, josta ohjelma kuluttaa materiaalin valmistuskirjauksen yhteydessä

 


Kuva: Valmistuskirjaus-näyttöön täytetty Määrä-arvo yläosassa näet Tekijä-tiedon.

 

Oletuksena voit valita Valmiskirjaus–näytön välilehdistä minkä tahansa, tai syöttää valmistuvan määrän Perustiedot -välilehdellä ja OK-valinnalla ohjelma valmistaa tuotteen ja kuluttaa rakenteen osat varastosta, jolloin työ kirjautuu valmiiksi. Voit myös ohjata käyttäjä käymään läpi Perustiedot-välilehden lisäksi myös Vialliset- ja Osakulutus-välilehdet toimintokeskuksen FORCE_READY_WIZARD-asetuksella.

 

Huomaa!
Ohjeen kirjoitushetkellä valmistuskirjausnäytössä ei ole mahdollista valita, mikä sarjanumero on hyvä ja mikä viallinen. Eli jos valmistat viallisia sarja- ja eränumero tuotteita Vialliset-välilehdellä, niin valmista ensin pelkästään viallisia ja valmista hyvät toisella valmistuskirjauksella.

 


Kuva: Osakulutus-välilehdellä voit muokata materiaalien määriä ja antaa niiden hyllypakat, erä- ja sarjanumerot. Näytä kaikki -toiminnolla saat näkyviin rakenteessa nolla (0) määrällä, sekä Passiivinen-valinnalla olevat materiaalirivit (oletuksena ne ovat piilossa).

 

Huomaa!

      Ohjelma ottaa sarjanumeron siitä varastopaikasta, jossa sarjanumero sijaitsee (eikä rakenteessa olevasta varastopaikasta).

      Ohjelma tarkastaa ja vaatii, että hyllyille jakamasi määrä on yhtä suuri kuin Varasto otto -määrä. Jos jaat oton usealle hyllylle ja muutat sen jälkeen valmistuvaa määrää, ohjelma vaatii myös hyllyjen määrien päivittämisen.

      Voit muokata Osakulutus-välilehdellä sekä erä- että sarjanumeron tyylitiedostoa Valmistuskirjaus-näytön Osakulutus-välilehdellä (Hyllyt-tyylitiedostoa et voi muokata).

 

Kun tuotannossa valmistettavalla tuotteella on eräseurannassa olevia nimikkeitä, kysyy tuotannon valmistuskirjaus eränumerot Osakulutus -välilehdellä.

 

 

Jos valmistettavalla nimikkeellä on eränumeroseuranta päällä, ohjelma kysyy työn valmistuessa myös tälle annettava eränumero omalla Eränumerot -välilehdellään. Jos valmistettavan nimikkeen tuoterakenteessa on eräseurattavia rakenneosia, ehdottaa ohjelma niiden kulutuksessa eriä ja määriä FIFO periaatteen mukaisesti, silloin jos BATCHOUT_TYPE-asetuksen arvo on 1. Jos asetuksen arvo on 0 käyttäjä valitsee itse erät, joista kulutus tehdään.

Voit asettaa ohjelma ehdottamaan valmistuvan tuotteen erälle Parasta ennen –päivämäärää lisäämällä Nimikerekisteri-näytön Muut tiedot -välilehdellä olevaan Parasta ennen -kenttään kokonaisluku, joka tarkoittaa tuotteen parasta ennen päivää valmistuskirjauspäivästä eteenpäin laskettuina (päiviä).

Voit asettaa ohjelman ehdottamaan hyllyä, lisäämällä nimikkeelle hyllyn, jolle valitset Hyllytyyppi-arvoksi Valmistus.

Voit asettaa ohjelman ehdottamaan työnumeroa eränumeroksi AUTONUMBERBATCHPROD-asetuksella.

 


Kuva: AUTONUMBERBATCHPROD-asetus kattaa myös eräseurattavien tuotteiden koontityöt, ohjelma ehdottaa koontiin sisältyville töille automaattisesti koontityön työnumeroa.

 

Alla kuvan ERA_VALM-nimikkeen Parasta ennen -arvona on 15, oletushylly valmistukselle ja työnumeron ehdotus eränumeroksi.


Kuva: Ohjelma ehdottaa Valmistuskirjaus-näyttöön Parasta ennen -päivämäärää (kuluva päivä +15pv) Myyntiaika-arvoksi 15. Nimikkeellä on myös hylly (AAEECB), jonka Hyllytyyppi-arvona on Valmistus, eli ohjelma ehdottaa valmistamaan tuotteen kyseiseen hyllyyn ja eränumeroksi työnumeroa (5670).

 

Jos korjaat virheellistä valmistuskirjausta valmistamalla negatiivisen määrän tuotannosta ja valmistamallasi tuotteen rakenteen materiaalilla on eräseuranta, voit Osakulutus-välilehdellä valita mitä erää palautat.

Huomaa!
Ohjelma ei pakota, mutta jos et poimi palautettavaa erää, materiaalin varastosaldo kyllä palautuu varastoon, mutta sen Erä- (ja mahdollisen hyllyn) saldo ei päivity.

 

 


Kuva: Valmistan -3kpl päätuotetta ja Osakulutus-välilehden Poimi-toiminnolla valitsin palautettavaksi eräksi aikaisemmin ottamani E2-erän.

 

Tuotannon Valmistuskirjaus-toiminnon yhteydessä voit samalla lavottaa valmistamasi tuotteet yhdelle tai usealle lavalle. Lue lisää hakusanalla Lavojen hallinta.

 

Huomaa!

      ROW_NET-asetuksen arvolla 5 ohjelma laskee valmistettavan tuotteen nettohintaan eräseurattavilta materiaaleilta nettohinnaksi erän ostohinnan. Erän ostohinta otetaan ensimmäiseltä erältä, jos erällä ei ole ostohintaa ohjelma hakee hinnan ROW_NET-asetuksen arvon 0 mukaisesti.

 

Lue lisää työn valmistumiseen liittyvistä erä- ja sarjanumero seurannasta hakusanalla Valmistukseen liittyviä ominaisuuksia.
Lue lisää työn valmistumiseen liittyvistä yleisistä asioista hakusanalla Työn valmistuminen.