Tuotannon töiden edistyminen (CSV) – tiedon tuonti

 

Kolmannen osapuolen muodostamat csv aineistot luetaan Lemonsoftiin. Tiedoilla päivitetään Tuotanto Tuotantolistassa olevien työvaiheiden, ja Tuotanto Tuotannonsuunnittelu GANTT tietoja. Aineistoa muodostaa ainakin CEF, lisätietoja cef.fi.

 

Aineistosta päivitetään työvaiheelle:

      konetietoa (tuotantokoneen ID)

      työn edistymistä (tähän mennessä valmistettu-, /tuotannosta pyydetty määrä) ja

      työn tilaa (käytettävissä olevat tilat on 2=Kirjattu, 3=ajossa, 4=keskeytetty).

Asetukset:

      Toiminnoin voit ottaa käyttöön toimintokeskuksen AMOUNT_SUGGESTION –asetuksen arvolla 2.

      Hakemisto, jonne Lemonsoftiin luettavat tiedostot saa tallentaa Lemonsoftin luettavaksi. Ohjelma luo hakemiston automaattisesti Lemonsoft File Services -palvelun käynnistyksen yhteydessä mikäli AUTOMATION_ROOTFOLDER on määritetty.
Esimerkki hakemistosta:
”AUTOMATION_ROOTFOLDER”\ServiceFileSystem\IN\LemonDB1\ProductionCEF

 

Tässä esimerkissä tiedostot muodostava sovellus on CEF Oy:n tuottama. CEF on sovellus joka seuraa koneiden tekemää kappalemäärää ja siihen käyttämää aikaa. Sovelluksesta on toteutettu Lemonsoftin tuotannon ohjausta tukeva versio. Tähän annetaan työvaiheen aloituksen yhteydessä Lemonsoftin konetunnus ja työvaiheen ID numero. CEF sovellus kirjoittaa csv-tiedoston joka luetaan Lemonsoftiin sisään niin että Gantt näkymässä päivittyy työn kone, kappalemääräinen edistyminen ja siihen käytetty aika.

 

Tarkoitus:

 

Lukea Lemonsoftiin sisään väliaikatietoja miten paljon tietyn koneen työvaiheesta on valmistunut kappaleita. Tietoa käytetään töiden määrän etenemisen seurantaan Lemonsoftin Gantt näkymässä. Näin pystytään seuraamaan halliin ja toimistoon sijoitetuista seurantanäytöistä Gantt näkymästä mitä töitä on työnalla ja missä vaiheessa työvaiheet on.

Kun työ tulee valmiiksi, niin työntekijä leimaa työvaiheen valmiiksi ja antaa valmistuneen kappalemäärän Lemonsoftiin. Valmistuvaksi määräksi ja ajaksi Lemonsoft ehdottaa csv tiedostoista luettujen arvojen summaa/työvaihe.

 

      Koneille on annettava CEF:iin Lemonsoftin koneiden ID-numeroa vastaavat numerot

      Lemonsoft ottaa tiedostot käsittelyyn tiedoston pvm+klo aika järjestyksessä (siinä tapauksessa, että tiedostoja on muodostunut hakemistoon useita).

      Kun lemonsoft on tiedoston lukenut, siirretään tiedosto handled alihakemistoon.

      Jos tiedoston luku ei onnistu, niin se siirretään fails alihakemistoon, virheestä lähetetään hallintakeskuksen AUTOMATION_ERRORS:iin määritettyyn sähköpostiin.

 

 Lemonsoft tarvitsee seuraavat tiedot:

 

      työn tunniste (Vaihe ID)

      pvm ja aika

      valmistunut määrä

      kone joka työn teki (Kone ID)

      Vaiheen tila

      Koneen käyntiaika (min)

      Vaiheen tilan selite teksti (nämä kannattaa vakioida CEF:issä ja Lemoniin kannattaa varmaankin räätälöidä raportti jolla keskeytys syitä on järkevä jälkikäteen tutkia)

 

 

Kenttä

Kuvaus

Tyyppi

Missä tieto näkyy lemonsoftissa

StartDate

Päivämäärä + klo

Esim. pp.kk.vvvv hh:mm:ss

DateTime

-

JobID

Lemonsoftin työvaiheen tunniste

Esim 12345

Int

Ks. Kuva 1 kohta 1

Amount

Valmistuneiden määrä

Esim. 2345

Int

Valmistunut määrä on 0 niin kauan kunnes vähintään yksi kokonainen on valmistunut vaiheesta. Ja siitä eteenpäin se on taas nolla kunnes toinen on vaiheesta valmistunut jne.

MachineID

Lemonsoftin konetunnus

Esim. 12345

Int

Ks. Kuva 1 kohta 2

sub_workstage_state

Lemonsoftin työvaiheen tilan numero, sallitut arvot:

NULL,2,3,4

Int

2=työvaiheen saa tehdä
3=työvaihe on ajossa
4=työvaihe on keskeytetty
NULL ja tyhjä=tulkitaan tilaksi 2

Numeroa 2 ei tarvita kuin siinä tapauksessa, että henkilö aloitti vahingossa väärän työn, eli voi ”peruuttaa” aloituksen.

 

Time

Koneen käyntiaika minuutteina

Int

Tämä luku summataan vaihekohtaisesti Lemonsoftin toimesta tunneiksi ja minuuteiksi. Tätä aikaa ehdotetaan työlle Työaika kentän arvoksi, kun työtä leimataan valmiiksi. Esim. 90 =1,5h.

Lemonsoft summaa aikaa vaihekohtaisesti. Eli jos CEF kirjoittaa tiedoston joka viides minuutti, ja tiedostoon tulee käyntiajaksi 5, vaikka työ ei tullut vielä valmiiksi. Eli kokonaisaikaa lasketaan samantapaisesti, kun vaiheen määrän edistymistä.

 

Huomaa! StartDate sarakkeessa on pvm ja klo aika, mutta niistä ei lasketa työhön kulunutta aikaa (koska kone on voinut olla pysähdyksissä välillä). Eli vaikka päivän aikana tulee monta riviä yhdestä työvaiheesta kuten alla esimerkissä JobID:stä 31491, Time arvoa ei lasketa StartDate aikaleimauksista.

workhour_description

Vapaa muotoinen teksti jonka voi antaa jos keskeyttää työvaiheen.

Teksti kirjoitetaan jos sub_workstage_state arvo
 on 4

NVARCHAR(1000)

 

Huom. Puolipistettä (;) ei saa sallia sielä tekstissä, koska se ”rikkoo” CSV:n. Kenttä on pelkkää tekstiä ilman muotoilua.

Vaikka Lemonsoft hyväksyy tähän kenttään 1000 merkkiä, niin suosittelen, että CEF:in käyttöliittymään vakioidaan nämä tekstit (esim. alle 20 merkkisiksi), muuten raportoinnista ei saa mitään järkevää irti.

 

 

Esimerkki CSV-tiedoston riveistä (otsikkoriviä ei välttämättä tarvita):

StartDate;JobID;Amount;MachineID,Time,sub_workstage_state,workhour_description

07.09.2015 07:00:20;31490;0;3;30;3;
07.09.2015 08:38:33;31490;1;3;30;3;

07.09.2015 09:32:33;31490;0;3;80;3;
07.09.2015 09:48:33;31490;1;3;10;4;Valmis (*1
07.09.2015 10:12:33;31491;0;1;10;3;
07.09.2015 11:12:33;31491;0;1;15;4;Muotti häiriö
08.09.2015 11:50:33;31491;1;1;200;3;
08.09.2015 14:12:33;31491;1;1;120;4;Valmis (*2
jne…

 

 

(*1 Vaiheesta 31490 on valmistunut 2kpl ja vaihe on valmis

(*2 kommentti: Vaiheesta 31491 on valmistunut 2kpl ja vaihe on valmis

 

 


Kuva 1

 

      Csv aineistossa oleva koneID päivittää Lemonsoftissa työllä olevan koneen työvaiheelle (jos aineistossa olevalla ID:llä löytyy Lemonsoftista kone). Näin työntekijän voi vaihtaa koneen työtä aloittaessa, eikä sitä tarvitse käydä käsin päivittämässä Lemonsoftiin.

      Vaikka tiedoston nimellä ei ole määräyksiä, yleensä se kannattaa pitää aika lyhyenä ilman välilyöntejä ja erikoismerkkejä. Nimeksi kannattaa antaa vaikkapa aikaleiman esim. ”hhmmss.csv”.

 

 

Esimerkki

 

Työnumerolla 1004 on yksi työvaihe, jonka työvaiheen ID on 11, se valmistetaan koneella K100 jonka ID on 1. Sekä työnumero 1002 jolla työvaihe jonka ID on 5 ja valmistetaan koneella K200 jonka ID on 2 (yllä kuvassa 1).

Kun työntekijä on aloittanut työvaiheet CEF:in sovelluksessa ja kertonut sille Lemonsoftin työvaiheen ID:n ja koneen jolla työn tekee. Sovellus kirjoittaa jossain vaiheessa csv tiedoston Lemonsoftin hakemistoon, josta automatisointi lukee tiedot sisään.

 

 

 

 

Lemonsoftin sisäluku lukee aineiston, ja päivittää tiedoilla työvaiheelle tuotantolistaan, tuotannon työjonoon, Gantt näkymään ja lisää tuotantolistassa näkyviin työvaiheen tapahtumiin rivin. Työnalla tilaan ja Gantt näkymässä näytetään lisäksi työvaiheen edistyminen kappalemääräisesti. Edistymistä ei näytetä tuotantolistassa ja tuotannon työjonossa, se näytetään ainoastaan Gantissa. Koska csv tiedostolla ei voi tehdä automaattista valmistuskirjausta.