Perusteeton etu ja takaisinperintä

 

Joissain tilanteissa palkansaajalla ei ole oikeutta hänelle maksettuun ja tulorekisteriin ilmoitettuun suoritukseen. Perusteeton etu syntyy esimerkiksi silloin, kun suoritus on maksettu väärin perustein, väärälle henkilölle tai väärän suuruisena.

Tieto perusteettomasta edusta on annettava viimeistään kuukauden kuluessa sen jälkeen, kun perusteeton etu on havaittu. (Lähde: vero.fi/tulorekisteri)

 

Perusteettoman edun ilmoittaminen

 

Perusteeton etu ilmoitetaan korvaavalla ilmoituksella merkitsemällä suoritus (tai osa suorituksesta) ilmoituksella perusteettomaksi eduksi.

Pääset lisäämään perusteettoman edun palkkatietoilmoitukselle valitsemalla ensin aineiston, jossa kyseinen ilmoitus on ja hiiren oikealla klikkaamalla oikean ilmoituksen kohdalla, valitse Perusteeton etu.

 

Kuva: Palkkatietoilmoituksesta luodaan korvaava ilmoitus, johon annetaan tieto perusteettomasta edusta

 

Kuva: Ohjelman esittämä varmistuskysymys, kun tehdään perusteeton etu -ilmoitus

 

Tämän jälkeen ohjelma muodostaa kyseisestä ilmoituksesta oman aineiston, joka on Odottaa lähettämistä -tilassa.

Ota ilmoitus muokkaustilaan ja etsi se tulolaji/tulolajit, joihin haluat kohdistaa perusteeton etu -tiedon. Mikäli koko tulolajin summa on perusteetonta etua, laita ruksi kohtaan Perusteeton etu. Alla olevaan kenttään ei silloin tarvitse erikseen määritellä summaa.

Mikäli taas vain osa tulolajin summasta on perusteetonta etua, merkitse ruksin lisäksi alla olevaan kenttään se summa, joka on tulolajin kokonaisummasta perusteetonta etua.

 

Kuva, joka sisältää kohteen näyttökuva

Kuvaus luotu automaattisesti

Kuva: Perusteettoman edun lisääminen tulolajille (tässä esimerkissä 3000 euron suorituksesta 500e on ollut perusteetonta etua)

 

Tallennettaessa palkkatietoilmotusta kun olet lisännyt perusteettoman edun, ohjelma kysyy myös haluatko samalla tarkistaa kyseisen kuukauden erillisilmoituksen ja tarvittaessa muodostaa sen uudelleen.

Mikäli perusteeton etu on ollut sairausvakuutusmaksun alaista, täytyy myös kyseisen kuukauden työnantajan erillisilmoitustua korjata. Vastaamalla ohjelman esittämän kysymykseen Kyllä, ohjelma muodostaa korvaavan ilmoituksen automaattisesti myös erillisilmoituksesta (tämä tehdään siis niissä tapauksissa, joissa sairausvakuutuksen määrä perusteettoman edun vuoksi muuttuu kyseiseltä kuukaudelta).

 

Kuva: Ohjelman esittämä varmistuskysymys tallennettaessa palkkatietoilmoitusta, johon on lisätty tieto perusteettomasta edusta

 

Ohjelma esittää tallennuksen yhteydessä myös kysymyksen, lisätäänkö perusteettomasta edusta takaisinperinnän tiedot henkilön vakiopalkkalajeihin.

 

Kuva: Ohjelman esittämä varmistuskysymys tallennettaessa palkkatietoilmoitusta, johon on lisätty tieto perusteettomasta edusta

 

Mikäli haluat samalla kertaa lisätä henkilön vakiopalkkalajeihin takaisinperinnän tiedot, vastaa Kyllä. Mikäli haluat käsitellä takaisinperintätiedot myöhemmin, vastaa Ei.

Jos vastaat Kyllä, ohjelma avaa tällöin erillisen ikkunan tietojen lisäämistä varten.

 

Kuva, joka sisältää kohteen näyttökuva

Kuvaus luotu automaattisesti

Kuva: Takaisinperinnän tietojen lisääminen henkilön vakiopalkkoihin, kun ilmoitukselle on lisätty tieto perusteettomasta edusta

 

Ikunnan yläosassa on Tulolaji-valikko, jossa on kaikki ilmoituksella perusteettomaksi eduksi määritellyt tulolajit ja niiden summa (eli se summa, joka on ollut perusteetonta etua).

Kun tulolaji on valittu, näet alapuolella rivillä palkkalajit, joihin kohdistus on mahdollista tehdä. Anna riville oikea kpl -määrä (miinusmerkkisenä) sekä á-hinta. Huomaathan, että ohjelma antaa oletuksena tähän koko tulolajilla ilmoitetun summan.

Voimassaolon alku- ja loppuvpm-kenttiin voit vaihtaa päivämääräksi sen kuukauden mukaiset päivät, jolloin tulo peritään työntekijän palkasta. Ohjelma lisää siis ko. päivämäärien perusteella vakiopalkkoihin määritellyn takaisinperinnän palkalle.

Kun olet määritellyt tiedot, valitse oikeasta yläkulmasta Hyväksy.

 

Kuva, joka sisältää kohteen näyttökuva

Kuvaus luotu automaattisesti

Kuva: Takaisinperintätietojen lisääminen palkkalajille, jolla tulo peritään takaisin

 

Kun kaikki takaisinperintätiedot on käsitelty, valitse OK.

 

Kuva, joka sisältää kohteen näyttökuva

Kuvaus luotu automaattisesti

Kuva: Takaisinperintätiedot käsitelty

 

Tämän jälkeen ne löytyvät henkilön vakiopalkkalajeista henkilörekisteristä.

 

Kuva, joka sisältää kohteen näyttökuva

Kuvaus luotu automaattisesti

Kuva: Takaisinperintätiedot henkilön vakiopalkkalajeissa

 

Takaisinperinnän käsittely palkanlaskennassa

 

Kun henkilöltä peritään takaisin perusteettomasti maksettu suoritus (perusteeton etu täytyy olla ilmoitettu), voidaan se käsitellä palkanlaskennassa sillä palkkajaksolla kun tulo peritään palkansaajalta takaisin.

Takaisinperinnän voit lisätä palkalle joko suoraan tai jos olet lisännyt ne vakiopalkkalajeihin, ohjelma lisää ne palkalle automaattisesti sille palkkajaksolle, johon vakiopalkkalajeihin annettu päivämäärä osuu.

 

Kuva, joka sisältää kohteen näyttökuva

Kuvaus luotu automaattisesti

Kuva: Takaisinperintä palkanlaskennassa

 

Takaisinperittävä palkka kirjataan normaalisti miinusmerkkisenä ja annetaan riville lisätiedoksi ”Takaisinperintä”.

Lemonsoftissa on käytössä ns. bruttoperintä, jolloin tulo peritään takaisin samansuuruisena kuin suoritus on maksettu ja perittävä määrä sisältää ennakonpidätyksen.

Kun takaisinperintä -tiedon lisää palkkariville, ohjelma antaa palkan alaosan tietoihin huomion ”Takaisinperintä (bruttotapa) nostaa ennakonpidätyksen laskennassa veronalaisen ansion määrää”. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että ohjelma ottaa huomioon kyseisen summan ennankonpidätyksen laskennassa.

 

Tiedot näkyvät myös palkan Ennakonpidätys-välilehdellä.

Kuva, joka sisältää kohteen näyttökuva

Kuvaus luotu automaattisesti

Kuva: Palkan Ennakonpidätys-välilehti, kun palkkariville on lisätty tieto takaisinperinnästä