Ostohinnan päivittyminen, esimerkkejä:

 

Ostotilauksen saavutuksessa ja Tulo-tapahtumassa ohjelma päivittää tuotteelle ostohinnan nimikerekisterin Edellinen ostohinta - ja varastopaikkakohtaiseen Keskiostohinta -kenttiin. Näissä tapahtumissa ohjelma huomioi ostohintoihin myös nimikerekisterin kulukertoimen ja saapumisessa tilauksen kulukertoimen, jos tilaukselta sellainen löytyy.

Ostotilauksen saavutuksessa ohjelma hakee kulukertoimen seuraavan hakulogiikan mukaan:

1.  Ostotilauksen kulukerroin

2.  Toimittajan kulukerroin nimikkeen Toimittajat-välilehdeltä

3.  Nimikkeen Hinnoittelu-välilehden kulukerron

Tulotapahtumassa ohjelma hakee kulukertoimen toimittajalta, jos tulotapahtumassa annettiin toimittaja. Jos toimittajaa ei anneta, ohjelma hakee nimikkeen Hinnoittelu-välilehden kulukertoimen.

 

Nimikerekisterin Hinnoittelu-välilehdellä voit antaa yleisen kulukertoimen Kulukerroin-kenttään. Toimittajat-välilehdellä voit antaa toimittajakohtaisen kulukertoimen Kulukerroin (tilaukset) -kenttään. Kulukerroin (ostolaskut) -kenttä ei ole käytössä.

 


Kuva: Toimittajakohtainen Kulukerroin (tilaukset).

 

Mikäli ostolaskun kohdistuksessa lasket jyvityksiä niin Kirjaa-toiminnon yhteydessä ohjelma päivittää jyvityksen verottomana tilausrivin á-hintaan, varastotapahtuman ostohintaan sekä nimikkeen keskiostohintaan. Nimikkeiden edelliseen ostohintaan jyvitys päivitetään silloin jos UPDATEPREVPRCHPRICE-asetuksen arvo on 1 ja kyseessä on nimikkeen uusin saapuminen. Myös edelliseen ostohintaan ohjelma laskee jyvityksen verottomana paitsi silloin, jos tuotteella on nimikerekisterissä aktivoituna Hinnat ovat verollisia -valinta. Ostolaskun kohdistuksessa ohjelma pyöristää hinnan jyvityksen neljällä desimaalilla.

 

Ostohinnan päivittyminen ostotilauksella:

 

Tapa1 Nimikkeen vakiokulukerroin (aina samat kulut)

 

Tee ja saavuta ostotilaus. Nimikkeen edellinen ostohinta ja keskiostohinta päivittyvät tilauksen hinnalla ja mahdollisella tilauksen valuuttakurssilla ja Hinnoittelu-välilehden, tai Toimittajat-välilehden Kulukerroin (tilaukset) -kertoimella.

Ennen tilauksen saavuttamista, nimikkeen Hinnoittelu–välilehdellä Edellinen ostohinta –kentän arvo oli 0 ja Kulukerroin-kentän arvo 1.2.

 

Saavutettu ostotilaus:

 

Kuva: Saavutettu ostotilaus, nimikkeellä kulukerroin 1.2 ja tilausrivin á-hinta 200,00

 

Ostotilauksen saapumisen jälkeen edellinen ostohinta on päivittynyt Hinnoittelu–välilehdelle. Edellinen ostohinta päivittyy ainoastaan siinä tapauksessa, että kyseessä on uusin saapuminen ja toimintokeskuksen UPDATEPREVPRCHPRICE-asetuksen arvo on 1.

 

Kuva: Ostotilauksen saapumisen jälkeen TUOTE7 nimikkeen edelliseksi ostohinnaksi päivittyi 240,00 (=tilausrivin hinta 200,00 kerrottuna nimikkeen kulukertoimella 1,2).

 

Ostotilauksen saapumisen jälkeen myös keskiostohinta on päivittynyt Varastopaikat-välilehdelle:

 

Kuva Ostotilauksen saapumisen jälkeen TUOTE7 nimikkeen keskiostohinta päivittyi huomioiden nimikkeen kulukertoimen.

 

Lue myös hakusanalla Keskiostohinta lasketaan kaavalla.

 

Huomaa!

Tätä tapaa käytettäessä tilauksen ostolaskua ja kululaskuja ei tule enää kohdistaa ostotilaukselle, koska ostotilauksen saapumisen yhteydessä on käytetty kulukerrointa.

Käytettäessä tätä tapaa, ostotilaus on hyvä merkitä toiminnoista laskutetuksi. Näin ostolaskun kohdistuksessa laskutetuksi merkattua ostotilausta ei enää ehdoteta kohdistettavaksi ostolaskuun (sitä ei ole estetty, eli ostotilauksen numerolla voi kohdistaa, mutta ohjelma ei näytä laskutettu-tilassa olevaa ostotilausta kohdistettavien listassa

Kulukertoimen käyttö on kulujen arvaamista, sen käyttö perusteltua silloin kun tulevat kulut osataan arvioida mahdollisimman lähelle todellisia kuluja ja halutaan että hintoihin päivittyy saapumisen yhteydessä hinta arvoiduilla kuluilla. Silloin kun käytetään kulukertoimia kululaskuja ei kohdisteta ostotilauksille eikä ostolaskuilta tehdä jyvityksiä ostotilauksille.

 

Hyvät puolet:

+ edellinen ostohinta ja keskiostohinta on ajan tasalla (edellyttäen että kaikki kulut oli mukana kulukertoimessa).

 

Huonot puolet:

- kulut pitää laskea manuaalisesti ostotilaukselle tai nimikkeelle kulukertoimeksi

- et voi kohdistaa kulu- etkä ostolaskuja ostotilaukseen jälkikäteen.

 

 

Tapa2 Ostotilauskohtainen kulukerroin

 

Tätä tapaa voit käyttää tuonnissa, kun haluat arvioida kulujen osuuden mukaan ostohintaan jo ostotilauksen saapumishetkellä.

 

Esimerkki

Tehdään ostotilaus, lisätään sille toimittaja, nimike, määrä ja ostohinta. Kun kaikki kulut ovat tiedossa, lasketaan itse kulukerroin, joka merkitään ostotilaukselle ennen tilauksen saavuttamista.

 


Kuva: Ostotilaus, jolla kulukerroin 1.2

 

 


Kuva: Jos ostotilaus on jossain muussa valuutassa niin toimintokeskuksen UPDATPOCURRENCY-asetuksen avulla voit vaikuttaa siihen, ehdottaako ohjelma kurssiksi ostotilauksen kurssia (asetuksen arvo 0) vai uusinta valuuttakurssia (asetuksen arvo 1). Voit myös itse muokata Kurssi-kentän arvoa.

 

Saavutetaan tilaus, jolloin nimikkeen edellinen ostohinta ja keskiostohinta muodostuvat, mahdollinen kurssi + kulukerroin huomioituna.

 

Huomaa!

Tätä tapaa käytettäessä tilauksen ostolaskua ja kululaskuja ei tule enää kohdistaa ostotilaukselle, mikäli tilauksen saapumisen yhteydessä on laskettu kokonaiskustannukset kulu- ja kurssikertoimella.

Kun käytetään tapaa 2, ostotilaus on hyvä merkitä toiminnoista laskutetuksi. Näin ostolaskun kohdistuksessa laskutetuksi merkattua ostotilausta ei enää ehdoteta kohdistettavaksi ostolaskuun (sitä ei ole estetty, eli ostotilauksen numerolla voi kohdistaa, mutta ohjelma ei näytä laskutettu-tilassa olevaa ostotilausta kohdistettavien listassa).

 

Tätä tapaa käytetään yleensä silloin kun tuonnin kaikki kulut tiedetään ostotilauksen saavuttamiseen mennessä (lukuun ottamatta valuuttakurssieroa).

 

Hyvät puolet:

+ edellinen ostohinta ja keskiostohinta on ajan tasalla (edellyttäen että kaikki kulut oli mukana kulukertoimessa).

 

Huonot puolet:

- kulut pitää laskea manuaalisesti ostotilaukselle kulukertoimeksi

- et voi kohdistaa ostolaskuja ostotilaukseen jälkikäteen.

 

Toimittajakohtaiset kulukertoimet, esimerkkejä

 

On mahdollista, että tuotetta tilatessa, eikä vielä saapumisen yhteydessäkään tiedetä kulujen määrää, mutta tiedetään että ne ovat merkittävät ja toimittajakohtaiset. Mikäli haluat hinnoitella ja myydä tuotetta heti kun se on saavutettu varastoon, haluat tuotteelle tietenkin mahdollisimman todellisen ostohinnan (kuluineen), myyntihinnan määrittämistä varten. Todellinen ostohinta muodostuu tuotteen ostohinnan lisäksi tulleista, rahdeista, vakuutuksesta ym.

 

Esimerkki

Miten saan ostotilauksen saavutuksen yhteydessä parhaan arvion ostohinnasta kuluineen, kun kulukertoimeksi arvioin 1,2?

Lisää tilaksen Kulukerroin-kenttään arvoksi 1,2. Ostotilauksen saavutuksen yhteydessä ohjelma kertoo ostohinnan 1,2:sella nimikkeiden ostohinnoiksi. Ostolaskulta ei tehdä jyvityksiä ostotilaukselle ja kululaskuja ei kohdisteta ostotilaukseen lainkaan.

 

Esimerkki

Toimittajat-välilehdellä toimittajan Kulukerroin (tilaukset) -arvona on 1,2. Ostotilauksen saavutuksen yhteydessä ohjelma kertoo ostohinnan 1,2:sella.

 


Kuva: Toimittajat-välilehdellä Kulukerroin (tilaukset)–arvona 1,2. Tätä tapaa käyttäessä, et saa kohdistaa ostotilaukseen kuin tuotteen ostolaskun, ilman jyvityksiä.

 

Huomaa! Jos määrität nimikkeen Hinnoittelu-välilehdellä Kulukerroin-arvon, ohjelma käyttää sitä nimikkeen saapuessa silloin, jos tilauksella eikä toimittajalla ole kulukerrointa. Myöskään tällöin, et saa kohdistaa ostotilaukseen muuta kuin tuotteen ostolaskun, ilman jyvityksiä.