Lisävapaapäivät-välilehti on tarkoitettu lomavuodesta 1.4.2019 voimaan tulleeseen vuosilomalain muutosten hallintaan tapauksissa, joissa palkansaaja on ansainnut vuosilomaa lomanmääräytymisvuoden aikana alle 24 päivää ja syy tähän on sairauspoissaolo tai lääkinnällinen kuntoutus. Tarkasta lisävapaapäivistä maksettavan korvauksen laskenta työehtosopimukselta, lomarahaa lisävapaapäivistä ei yleensä makseta.
Aloita asettamalla tarvittavat asetukset laskentatyökalun asetukset-toiminnon Lisävapaapäivät-välilehdelle. Voit antaa asetukset tiliöintiryhmittäin.
Käytetyt päivät kaavaan tulee sen palkkalajin kpl-tieto, jolla lisävapaapäivät haluat käsitellä palkanlaskennassa (laskennallinen palkkalaji)
Korvaus per päivä: Kaava, jolla päiväkohtainen korvaus lasketaan. Ohjelma laskee koko korvauksen määrän kertomalla tämän lisävapaapäivien määrällä. Helpoin tapa on luoda uusi apuluku, johon lasket päiväkohtaisen korvauksen. Aseta sitten tämä apuluku kaavaksi. Esimerkissä korvaus olisi asetettu henkilön apulukuun N7.
Maksettu korvaus päivistä: Anna tähän se palkkalaji, jolla korvaus maksetaan.
Kuva: Lisävapaapäivien laskennan asetukset
Palkkalajien asetukset, joilla lisävapaapäiviä käsitellään palkanlaskennassa
Perusta laskennallinen palkkalaji, joilla käsittelet palkansaajien lisävapaapäiviä. Kpl-kenttään voit määritellä kaavaksi alla näkyvän esimerkin mukaisesti BE3-saman palkkalajin kpl-määrä (lisää tähän käyttämäsi palkkalaji). BE -muuttujista lisätietoa jäljempänä ohjeessa.
Kuva: Lisävapaapäivien hallintaan käytettävä laskennallinen palkkalaji
Lisää myös toinen palkkalaji, jolla lisävapaapäivistä maksettava korvaus käsitellään palkanlaskennassa. Á-hinta-kenttään voit määritellä kaavan, jonka perusteella ohjelma hakee hinnaksi lisävapaapäivien koko korvauksen (laskentatyökalusta) jaettuna lisävapaapäivien määrällä. Tulolajiksi 216 Muu maksettu lisä. Huomaathan, että korvaus lisävapaapäivistä ei ole työeläke-, työttömyys- eikä työtapaturmavakuutusmaksun alainen. Korvaus on kuitenkin sairausvakuutusmaksun alainen.
Kuva: Lisävapaapäivistä maksettavan korvauksen palkkalaji
Lisävapaapäivien laskenta palkansaajalle
Valitse ensin henkilö kenelle lisävapaapäiviä on tarkoitus antaa (henkilöitä voi valita useammankin kerralla, mutta huomaa että tällöin lisävapaapäivien määrä täytyy olla kaikilla sama).
Tämän jälkeen Laske-valinnalla pääset syöttämään henkilön ansaitsemat lisävapaapäivät. Tällä hetkellä ohjelmassa ei toistaiseksi ole automaatiikkaa, joka laskisi päivien määrät tiettyjen ehtojen mukaan, vaan ne täytyy antaa toimintoon manuaalisesti.
Kuva: Lisävapaapäivien Laske-toiminto
Valitse lomavuosi, jolta tiedot halutaan laskea. Anna Ansaitut lomapäivät -kenttään lisävapaapäivien määrä. Valitse tämän jälkeen Laske.
Tämän jälkeen ohjelma lisää antamasi päivät taulukon Ansaitut lisävapaapäivät -kenttään. Niiden perusteella ohjelma lisää asetuksiin määrittelemäsi kaavan mukaan korvauksen lisävapaapäivistä kenttään Korvaus lisävapaapäivistä.
Huomaathan myös, että jos laskennan jälkeen muokkaat manuaalisesti ansaittujen lisävapaapäivien määrää, ohjelma ei automaattisesti päivitä korvausta vaan myös se täytyy muokata manuaalisesti.
Kuva: Lisävapaapäivät laskettuna palkansaajalle
Muuttujat, joita voit käyttää palkkalajien kaavoissa:
BEx, joissa x on tyyppitieto:
1 = Lomavuoden lisävapaapäivät alkusaldo
2 = Lomavuoden käytetyt lisävapaapäivät
3 = Lomavuoden ansaitut lisävapaapäivät
4 = Lomavuoden korvaus lisävapaapäivistä alkusaldo
5 = Lomavuoden maksetut korvaukset lisävapaapäivistä
6 = Lomavuoden ansaitut korvaukset lisävapaapäivistä
Käytä asetuksiin määrittelemiäsi palkkalajeja palkalla, kun palkansaaja pitää ansaitsemiaan lisävapaapäiviä.
Kuva: Lisävapaapäivät palkanlaskennassa