Jos maksat työkorvausta ennakkoperintärekisteriin kuulumattomalle työn suorittajalle, pitää maksetuista suorituksista toimittaa ennakonpidätys. Maksetut suoritukset myös ilmoitetaan tulorekisteriin palkkatietoilmoituksella.
Perusta henkilörekisteriin palkansaajaksi henkilö tai yritys/yhteisö, jolle työsuoritus maksetaan.
Jos työnsuorittaja on yritys tai yhteisö, lisää henkilötunnukseksi y-tunnus ja tunnuksen tyypiksi 1 Y-tunnus (mikäli kyseessä suomalainen y-tunnus). Lisää myös Muut –välilehdelle tulonsaajan tyypiksi 12 Yhteisö.
Kuva: Tulonsaajan tyyppi kun työkorvauksen saajana on yhteisö
Työsuoritusten saajille kannattaa perustaa oma tiliöintiryhmä Asetukset Palkanlaskennan asetukset -näytölle. Nollaa prosentit, jolloin ohjelma ei laske kyseisiä sivukuluja palkanlaskennan yhteydessä.
Kuva: Tiliöintiryhmä perustaminen ja lisääminen henkilörekisteriin
Määrittele lisäksi ennakonpidätys (esim. 13%) henkilörekisterin Verot –välilehdelle, valitse ennakonpidätystavaksi Portaikkoansioraja (B).
Lisää palkkalaji, jolla työkorvaus maksetaan. Valitse tulolajiksi 336 Työkorvaus. Normaalitilanteessa työkorvauksesta toimitetaan ennakonpidätys, mutta ei muita työntekijämaksuja.
Kuva: Työkorvaus –palkkalajin asetukset
Lisää palkkalaji myös arvonlisäveron osuutta varten. Huomaathan, että käyttämäsi kirjanpitotilit voivat poiketa esimerkkikuvista. Huomaa kuitenkin, että arvonlisäveron osuutta varten perustamallesi tulolajille valitset tulolajiksi 0 Ei ilmoitukselle.
Kuva: Palkkalaji arvonlisäveron osuutta varten
Kirjaa palkalle työkorvauksen osuus ilman arvonlisäveroa ja arvonlisäveron osuus näitä varten perustamillesi palkkalajeille. Ohjelma laskee ennakonpidätyksen tällöin arvonlisäverottomasta summasta.
Kuva: Työkorvauksen kirjaaminen palkalle
Tulorekisteri-ilmoitus muodostuu tavalliseen tapaan kun palkka maksetaan tai merkitään manuaalisesti maksetuksi.
Lähetä palkkatietoilmoitus tulorekisteriin