Konehistoria

 

Johdanto

 

Konehistoria-näyttö on tarkoitettu koneiden ja koneen liitettävien työkalujen käytön, huoltojen ja historian seurantaan. Käyttö kattaa sekä koneiden, että työkalujen käytön, käyttöhistorian, huollot ja huoltohistorian. Raportointi hakee kustannukset ainoastaan huoltotyöltä ja ostotilaukselta.

Seurantaa voit tehdä pelkälle koneelle tai koneelle + työkalulle.

 

Käyttöönotto

 

HUOMAA!
Koneelle tai työkalulle ei tule tapahtumia oletuksena (eli oletustuoterakenteessa). Toisin sanoen sekä kone että työkalu täytyy ottaa tuoterakenteessa käyttöön, että sille alkaa kerääntymään Tunti- ja Käyttö-arvoa, josta näet historiaa ja voit luoda huoltovälejä.

 

Perusasetukset

 

Sekä koneen, että työkalujen seuranta vaatii seuraavat asetukset

1.  Lisää Valintalistat-näytössä Ominaisuudet-otsikon alle
-Henkilö/käyttäjä -taulukkoon rivi, joka on varattu työkaluvastaaville henkilöille
-Nimike-taulukkoon rivi, joka on varattu Työkalu-tyyppisille nimikkeille


Kuva: Henkilö/käyttäjä-ominaisuus numero 43 on lisätty ja sille Kone+työkalu vastaava -selite. Nimike-ominaisuus numero 45 on lisätty ja sille Työkalu-selite

2.  Muuta toimintokeskuksessa PRODUCTION_TOOLS-asetuksen Arvo­-luvuksi edellä lisäämäsi nimikkeen ominaisuusnumero (esimerkissä 45)


Kuva: PRODUCTION_TOOLS-asetuksen arvoksi muutettu 45.

3.  Muuta toimintokeskuksessa MAINTENANCE_PERSONS-asetuksen Arvo-luvuksi edellä lisäämäsi henkilön ominaisuusnumero (esimerkissä 43)

Graphical user interface, text, application

Description automatically generated

 

 

Koneen seuranta

 

Koneen seurannan aloittaminen vaatii koneelta ainoastaan perusasetukset ja sen, että kone on olemassa Tuotantokoneet-näytössä

 

Työkalujen seuranta

 

Työkalujen seurannan aloittaminen vaatii seuraavat toimenpiteet:

4.  Lisää nimikerekisteriin työkalu(t), joille haluat kierryttää tunteja, käyttökertoja ja/tai ostaa huoltopalveluja Ostotilaukset-sovelluksella, tai huoltaa omin voimin Huoltotyöt-sovelluksella.

Esimerkki työkalusta:

Kuva: Työkalulla täytyy olla nimikerekisterissä tuotekoodi- ja nimiketiedon lisäksi Työkalu-ominaisuus (tässä esimerkissä Ominaisuus 45)

5.  Valitse Koneet-näytössä kone, ja lisää Työkalusetit-välilehdellä koneelle kaikki työkalut, joita kone pystyy käyttämään


Kuva: TVS CNC1:sellä on 3-työkalua.

6.  Lisää Henkilörekisteri-näytössä Ominaisuus-numero 43 niille henkilöille, joiden on tarkoitus luoda ja ylläpitää Konehistoria-näytössä koneille ja niiden työkalulle huoltosuunnitelmia ja sisäisiä huoltotöitä (Huoltotyöt-sovelluksella) tai ostaa huoltoja talon ulkopuolelta (Ostotilaus-sovelluksella).


Tuoterakenne

 

HUOMAA!
Koneelle tai työkalulle ei tule tapahtumia oletuksena (eli oletustuoterakenteessa). Toisin sanoen kone ja työkalu täytyy ottaa tuoterakenteessa käyttöön, että sille alkaa kerääntymään Tunti- ja Käyttö-arvoa, josta näet historiaa ja voit luoda huoltovälejä.

 

Kun edeltävät, käyttöönottoon liittyvät toimenpiteet on tehty, niin voit tuoterakenteissa ottaa käyttöön koneiden ja työkalujen käytön.

 


Kuva: Ensimmäisellä työvaiheella on TVS_CNC1-kone, ja sille on lisätty Konekäyttö per kpl -arvoksi 1, eli jokainen kappale jota valmistuskirjaat ensimmäisestä vaiheesta, kasvattaa TVS_CNC1-koneen Käyttö-määrää yhdellä.

 

Jos seuraat koneen käytön lisäksi työkalun käyttöä, niin lisää samalla vaiheeseen liittyvät vaihtoehtoiset työkalut ja niiden Käyttö per kpl -määrä. Muista valita myös Oletus-rasti sille työkalulle, jota ohjelma olettaa käytettävän (jos oletusta ei ole valittu, niin ohjelma ei ehdota mitään työkalua käytettäväksi).

 

Huomaa!
Ohjelma kierryttää koneella ja työkalulla olevaa Käyttö per kpl -määrällä käyttökertoja. Aikaa (h) ohjelma summaa työvaiheen aloituksen ja lopetuksen välisestä ajasta.

 


Kuva: Ensimmäiselle työvaiheelle on valittu TVS_CNC1-kone, ja sen kolmesta työkalusta kahdella työkalulla voi valmistaa tätä työvaihetta. Oletus-työkaluksi on valittu CNCPakka1 ja Käyttö per kpl -arvo kasvaa 1kpl jokaisesta valmistetusta kappaleesta.

 

Kun yllä olevat toimenpiteet on tehty, niin tästä eteenpäin jokainen PV1-tuotteen aloitus ja lopetusleimaus kerää CNC1-koneelle ja CNCPakka?-työkalulle tunteja ja valmistuskirjaus käyttökertoja.

 

 


Kuva: START_HIDE_MACHINE-asetus on 0 (eli ohjelma näyttää Kone-valintalistan ja Työkalut-valintalistan arvoksi tulee Oletus­-rastitetut työkalut. Työkalut-valintalistassa ohjelma näyttää kaikki vaiheelle valitut työkalut (ei koneen työkaluja, vaan vaiheen työkalut, eli vaiheella voi olla monen koneen työkaluja).

 

Huomaa!

      Jos vaiheen voi valmistaa usealla eri koneella, lisää vaiheelle kaikkien koneiden vaihtoehtoiset työkalut, koska vaiheen aloittamisen yhteydessä ohjelma hakee Työkalut-listaan vaiheelle lisätyt työkalut (eikä valitsemasi koneen työkaluvalikoimaa).

      Aloituskirjaus-näytön Työkalut-kentässä ohjelma näyttää työkalun ID:n ja kun avaat Työkalut-valintalistan, niin ohjelma näyttää kaikista valinnaisista työkaluista ID-, Tuotekoodi-, Nimike-tekstit (työkalun ID on työnumerokohtainen)

 

 

Historia ja huoltovälit


Konehistoria-näytössä voit seurata koneen ja työkalun käyttötunteja ja kertoja. Lisäksi voit luoda niille käyttötunteihin tai kertoihin liittyviä huoltovälisuunnitelmia.

 


Kuva: Ohjelma näyttää Tuotantokoneet-näytössä olevat koneet Konehistoria-näytössä.

 


Kuva: Jos vaihdat rajaukseksi Työkalu-valinnan, niin ohjelma näyttää työkalut.

 


Kuva: Ohjelma näyttää aktiivisena olevan koneen kuluvan hetken Käyttö- ja Käyttöaika-tilanteen Konehistoria-näytössä.

 

Kun haluat koneen käyttötuntien tai kertojen perusteella huoltomuistutuksia, niin lisää uusi huoltosuunnitelma tai jokin muu koneelle suunniteltu tapahtuma Konehistoria-näytön Uusi-toiminnolla.

 


Kuva: TVS_CNC1-koneelle on lisätty uusi huoltomuistutus Uusi-toiminnolla Suunnitelma-näytössä, josta lähtee lemonsoft sisäinen Viesti-tapahtuma henkilölle numero 11. Viesti lähtee, kun Huoltotunnit-arvo (20) tai Iskumäärä-arvo (30) ylittyy. Kirjoita Kuvaus-kenttään mahdollisimman selkeä kuvaus huollosta.

 

Huomaa!

      Sisäinen viesti lähtee ainoastaan kerran, sillä hetkellä kun kumpi tahansa arvo ylittyy, eli Viestin lähetys aktiivinen -valinta täytyy käydä lisäämässä aina viestin lähtemisen jälkeen uudelleen (se kannattaa lisätä samalla kun luot huoltotapahtuman koneelle).

      Voit käyttää myös ainoastaan toista arvoa, eli jos jätät Huoltotunnit- tai Iskumäärä-arvon nollaksi, ohjelma ei lähetä huoltoviestiä.

 

Olemassa olevia rivejä pääset muokkaamaan Muokkaa -toiminnolla.

 

Täsmälleen samalla tavalla voit tehdä Suunnitelma-rivin työkalulle.

 


Kuva: Vaihda valintalistan arvoksi Työkalu-niin voit tehdä työkalulle samalla tavalla suunnitelman, koneelle.

 

Ohjelma lähettää sisäisen viestin huoltosuunnitelmalla olevalle henkilölle, kun tuntien tai käyttökertojen perustella on huollon aika.

 


Kuva: Kun avaat viestin, pääset Konehistoria-linkistä suoraan Konehistoria­-näyttöön, jossa luot uusia huoltotapahtumia.

 

Huollon tilaaminen sisäisesti tai ulkoisesti

 

Kun huollon tilaamisen aika koittaa, lisää uusi huoltotapahtuma Konehistoria-näytössä.

 


Kuva: Konehistoria­-näytössä on TVS_CNC1-kone aktiivisena ja ohjelma on lähettänyt sen huoltotarpeesta viestin (koska Hallinta-välilehden Suunnitelma-rajojen Tunnit-arvo (20) on ylittynyt (21,1h)). Uusi-toiminnolla ohjelma täyttää kuluvan hetken Käyttöaika- ja Käyttö-arvot. Lisää huollon Aloitus- ja Lopetus-päivä ja aika ja tilaa huolto talon ulkopuolelta Muodosta ostotilaus -toiminnolla tai tilaa talon sisäinen huolto Muodosta huoltotyö -toiminnolla.

 


Kuva: Kun huoltotyöllä tai ostotilauksella on hinta ja huoltotyöllä Tekijä-henkilö, niin ohjelma näyttää ne Huoltokustannukset (Report_machine_tool_service.rdl)-raportilla.

 

Käyttöaika

 

Konehistoria Käyttöaika -välilehdeltä näet koneelle kirjatut tunnit yhteensä viikkokohtaisesti sekä Koneajan tarkoittain koneen käynnissä oloaikaa. Mittarit -kohdissa seurataan Hallinta -välilehden lukemia.

Ne viikot, joilla toimintaa ei ole ollenkaan jäävät mittarilta pois. Mittarit näyttävät tilanteen kuluvasta päivästä kuusi kuukautta taaksepäin.

 


Kuva: Käyttöaika-välilehdellä ohjelma näyttää käyttäjän kirjaamat Kirjatut tunnit – ja ohjelman tallentamat Koneaika (tunteina) -graafit

 

Näytön pohjalla toimii Dashboard_maintenace_operating_time.rdl- raportti, joten näyttöä voidaan räätälöidä vastaamaan todellista tarvetta. Lisätietoja räätälöinneistä saat Lemonsoftin myynnin kautta.

 

 

Tuottavuus

 

Konehistoria Tuottavuus -välilehdeltä näet tietoja koneen tuottavuudesta, käyttöasteesta, läpimenoajoista sekä valmistumisajoista.

 

Näytön pohjalla toimii SSRS -raportti, joten näyttöä voidaan räätälöidä vastaamaan todellista tarvetta. Lisätietoja räätälöinneistä saat Lemonsoftin myynnin kautta.

 

 


Tuottavuus:

Tuottavuus lasketaan työvaiheittain siitä, montako kappaletta on leimattu valmiiksi. Tuottavuudella mitataan konekohtaista tuottavuutta määrällisesti laskien, montako kappaletta koneella valmistetaan viikossa.

Esimerkki:
PV1:llä on kaksi työvaihetta. Ensimmäisen vaiheen koneena on K100 ja toisessa vaiheessa K200. Jos tuotantoon siirretään 10 kpl PV1:stä ja molemmista vaiheista leimataan valmiiksi 10, molempien koneiden tuottavuus on 10 kyseisellä viikolla.

Käyttöaste:

 

Suunnitellut tunnit näyttävät koneen kapasiteetiksi määritellyn ajan. Konetunnit näyttävät kuinka paljon koneella on tehty jotain työvaihetta päivän aikana. Käyttöasteesta vähennetään se aika, jolloin koneella ei ole ollut mitään työvaihetta menossa.

Esimerkki:

 

Läpimenoaika:

 

Läpimenoajalla kuvastetaan yhden kappaleen läpimenoaikaa, jossa käytetty aika jaetaan valmistuvalla määrällä.
Läpimenoaika on hetki työn aloituksesta siihen, kun tavara saapuu valmiina varastoon. Läpimenoaika lasketaan konekohtaisesti.

 

Valmistumisaika

 

Valmistusaika lasketaan jakamalla määrä käytetyllä ajalla.