Arkipyhät voit ladata yrityksen käyttöön valitsemalla Asetukset Arkipyhät -toiminnon. Valitsemalla Vuosi-pudotusvalikosta vuoden ohjelma ehdottaa automaattisesti arpipyhäoletusten lataamista. Voit ladata arkipyhäoletukset jo ennakkoon myös tuleville vuosille.
Kuva: Arkipyhät-näyttö
Asetukset-välilehdellä voit määritellä missä toiminnoissa haluat käyttää arkipyhäkäsittelyä. Voit lukea toimintokohtaiset ohjeet arkipyhäkalenterin käytöstä tarkemmin näistä linkeistä:
•Yrityksen maksut ja arkipyhät
• Työvuorosuunnittelu (ei vielä toiminnallisuutta)
Kuva: Arkipyhäkalenterin käyttöönotto eri toiminnoissa
Poikkeuspäivät
Arkipyhät-näytön Poikkeuspäivät-välilehdellä voit määritellä toimintokohtaisesti päivät, joiden käsittely poikkeaa yleisistä arkipyhistä. Esimerkiksi jos HR-kalenterissa halutaan, että pääsiäislauantai käsitellään arkipyhänä, sen voi lisätä poikkeuspäiväksi, jolloin käyttäjän kirjatessa esimerkiksi loman pääsiäisviikolle, kuluttaa se vain 4 lomapäivää.
Poikkeuspäivät on vuosikohtaisia kuten arkipyhätkin, voit kuitenkin tuoda edellisvuoden poikkeuspäivät seuraavalle vuodelle Alustus edellisvuoden tiedoilla -toiminnon avulla. Toiminto on aktiivinen, mikäli valitulle vuodelle ei vielä ole poikkeuspäiviä määritelty ja edellisvuodelta niitä löytyy. Huomaa kuitenkin tarkastaa tiedot, mikäli tuot edellisvuodelta, että päivämäärät menevät oikein.
Kuva: Arkipyhät-näytön Poikkeuspäivät-välilehti
Poikkeuspäivät tukee tällä hetkellä vain HR-kalenteri sekä Leimauspääte -toimintoja. Leimauspääte-toiminto tarkoittaa tässä yhteydessä työaikatapahtumia.
Mikäli päivä on yleinen arkipyhä ja lisäät sen myös poikkeuspäiväksi, on poikkeuspäivä tällöin vahvempi. Jos taas lisäät päivän ainoastaan poikkeuspäiväksi, ohjelma käsittelee sen arkipyhänä valitussa toiminnossa.
Poikkeuspäiviä voit rajata myös koskemaan vain tiettyä henkilöryhmää valitsemalla riville henkilöryhmän, jolle poikkeuspäivä halutaan käyttöön. Henkilöryhmä-rajaus on käytettävissä Leimauspääte- ja HR-kalenteri -toiminnoissa.
Kuva: Poikkeuspäivän rajaus tietylle henkilöryhmälle
Esimerkki poikkeuspäivien käytöstä HR-kalenterissa
Esimerkissä halutaan, että ohjelma käsittelee pääsiäislauantain arkipyhänä HR-kalenteri-toiminnossa. Kun käyttäjä kirjaa esimerkiksi lomaa pääsiäisviikolle ma-su, ohjelma käsittelee tällöin pääsiäislauantain arkipyhänä, eikä kyseinen päivä tässä tapauksessa kuluta lomapäiviä (lomapäiviä kuluu kyseiseltä viikolta vain 4).
Valitse ensin toiminto pudotusvalikosta, lisää rivi päivämäärälle, jonka haluat määritellä poikkeuspäiväksi ja ko. riville Käytössä-valinta.
Kuva: Esimerkki poikkeuspäivien käytöstä HR-kalenterissa
Esimerkki poikkeuspäivien käytöstä työajassa
Tässä esimerkissä yrityksessä tehdään helatorstaina töitä ja vastaavasti helatorstain jälkeinen perjantai ollaan vapaalla. Työntekijät leimaavat/kirjaavat työaikaa.
Lisää toiminnolle Leimauspääte rivit kyseisille päiville ja Käytössä-valinta aktiiviseksi riveille.
Kuva: Esimerkki poikkeuspäivien käytöstä työaikakirjauksilla/-leimauksilla
Tällöin helatorstaita ei käsitellä työajankirjauksessa arkipyhänä, koska kyseinen päivä löytyy oletuksena arkipyhäkalenterista ja se on merkitty myös poikkeuspäiväksi, jolloin poikkeuspäivä on vahvempi. Vastaavasti taas kun helatorstain jälkeinen perjantai on pelkästään poikkeuspäivä, ohjelma käsittelee kyseisen päivän arkipyhänä ja tekee päivälle arkipyhäleimauksen.
Kuva: Työaikatapahtumat, kun poikkeuspäivät käytössä helatorstaina ja seuraavana päivänä